Droog Trainen Zonder Spierverlies [2024]

Zo Ga Jij Jouw Spiermassa Behouden!

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
droog trainen zonder spiermassa te verliezen linker zijkant

Droog trainen zonder spierverlies is altijd een topic waarvan veel mensen denken dat het enorm lastig is. En dat valt in de praktijk reuze mee als je precies weet hoe het werkt en hoe ook jij dit voor elkaar kunt krijgen.

En nog veel belangrijker dat jij het ook gaat volhouden en niet na een aantal dagen of weken alweer de handdoek in de ring gooit.

Want je gaat vet verbranden om ervoor te zorgen dat jouw spieren beter zichtbaar gaan worden, maar dit gebeurd natuurlijk niet van de een op de andere dag.

Uiteraard wil je ook niet na al het harde werken dat jij jouw opgebouwde spiermassa alweer snel verliest.

Daarom hebben wij in dit artikel een handig stappenplan en tips samengesteld waarmee jij kan gaan droog trainen zonder daarbij jouw spiermassa te verliezen.

Laten wij hieronder snel verder gaan, zodat wij je stap-voor-stap er alles over uit kunnen leggen hoe ook jij dit kunt gaan bereiken.

Wat is droog trainen?

Wanneer je wilt beginnen met droog trainen is het handig om wat meer achtergrondinformatie hierover te lezen. Het wordt ook wel cutten genoemd en je brengt hiermee je vetpercentage naar beneden. Wanneer dit lager is worden de spieren beter zichtbaar.

Het is hierbij zonde als de spiermassa verloren gaat en daarom is het goed om te weten hoe je kan afvallen zonder spiermassa te verliezen. Kijk ook zeker onderstaande video over droog trainen, zodat jij het beste voor jezelf eruit kunt halen.  

Het belang van vet verbranden

Er zijn mensen die denken dat droog trainen hetzelfde is als afvallen, maar dat klopt niet. Bij het afvallen ben je bezig met gewicht verliezen. Dit kan zowel spier- als vetmassa zijn. Hierbij is het doel dat de weegschaal een lager gewicht geeft dan voorheen.

Bij het cutten wil je vet verbranden zonder het verlies van spiermassa. Hierbij blijft het gewicht op de weegschaal hetzelfde. Daarom is het belangrijk dat je niet naar het getal op de weegschaal kijkt. Je kunt beter je vetpercentage meten en zo kijken of je vet aan het verbranden bent.

Een handig stappenplan bij droog trainen

Het droog trainen protocol in dit artikel is voor zowel mannen als vrouwen. Er zijn twee stappen die van belang spelen bij het cutten. De eerste stap is door te letten op de voeding. Doe je niet dit en eet je te veel dan is het lastig om vet te verbranden en/of spiermassa te verliezen.

Het is daarom belangrijk dat je gaat voor een calorietekort. Reken eerst uit hoeveel calorieën je nodig hebt en haal er 20% vanaf. Een voorbeeld: Piet heeft 3000 kilocalorieën nodig, maar met de 20% er vanaf nog 2400.

Let op de eiwitten

Mocht je pas net beginnen met het droog trainen dan is het aan te raden om er 15% onder te zitten. Ook zijn er verschillende applicaties waarin je jouw voeding kan invoeren. Een gratis applicatie is bijvoorbeeld MyFitnessPal. Houd er wel rekening mee dat je niet voor een te groot calorietekort moet gaan want anders ga je spiermassa verbranden.

Daarnaast is het erg belangrijk om op de eiwitten te letten omdat dit de belangrijkste bouwstenen zijn van je spieren. Wil je afvallen zonder spierverlies dan is het belangrijk dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt.

eiwitten kipfilet

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

Om te berekenen hoeveel eiwitten je nodig hebt tijdens het afvallen zonder spierverlies is er een handige rekensom. Houd ongeveer vast aan 1,8 tot 2 gram per lichaamsgewicht per dag. Mocht het zo zijn dat je al een laag vetpercentage hebt maar toch nog meer vet verlies wilt dan kun je kiezen voor 2 tot 2,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Omdat het vaak lastig is om dit uit voeding te halen, kun je er ook voor kiezen om een supplement in te nemen. Er zijn verschillende poeders die jouw training ondersteunen.

Voorbeelden van eiwitrijke voedingsmiddelen

Een voorbeeld van eiwitrijke maaltijden bij het droog trainen protocol zijn eiwitshakes of magere kwark. Een eiwitshake bevat ongeveer 20 gram eiwitten en een hele bak magere kwark bevat ongeveer 40 gram aan eiwitten.

De kwark kun je het beste in de ochtend bij het ontbijt nemen of in de avond voordat je gaat slapen. Echter is het ook afhankelijk van je gewicht en lengte hoeveel eiwitten je precies nodig hebt op een dag. Dit zijn goede voorbeelden wanneer je wilt afvallen zonder spierverlies.

Ja ik wil graag leren hoe ik ook een droog en gespierd lichaam kan krijgen >>

Caloriearme diëten bij vet verlies

Het is dus belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen bij afvallen zonder spiermassa te verliezen. Een goed en voedzaam dieet is daarbij ook erg belangrijk. Voordat je begint met trainen is het aan te raden om een voedingsschema op te stellen zodat je weet wat je nodig hebt.

Er zijn verschillende caloriearme diëten op internet te vinden, maar je kunt ook de hulp inschakelen van een professional. Het is belangrijk dat je een dieet uitkiest waar je je prettig bij voelt en waarbij je het ook leuk en lekker vindt om bepaalde dingen te eten.

Las een dietbreak in

Tijdens je dieet bij het droog trainen is het ook belangrijk om af en toe een dietbreak in te lassen. Dit houdt in dat je ongeveer 7 tot 14 dagen stopt met het energietekort en dat je gaat eten op onderhoudsniveau. Hierbij neem je een licht calorieoverschot. Het inlassen van dit soort momenten zorgt ervoor dat je metabolisme minder snel achteruitgaat.

Ook heeft het een goed effect op je krachtbehoud omdat het spierglycogeen wordt aangevuld. Daarnaast geeft het je ook een soort van mentale rust, dat je iets makkelijker wat kan eten dat normaal niet in het dieet past.

Lees ook: Droog trainen recepten >>

Hard trainen bij afvallen zonder spierverlies

De tweede stap van het droog trainen protocol is door hard te trainen. Het is belangrijk om de spieren te behouden en dat lukt alleen door hard te blijven sporten. Je kunt het beste kiezen voor krachttraining waarbij je gebruik maakt van veel gewicht. De herhalingen moeten zo min mogelijk zijn en daardoor kun je houden aan acht tot tien herhalingen per set.

Kies niet voor cardio, want hiermee gaat de spiermassa alleen maar verloren. Het vet verlies gebeurt al door minder te eten en zwaardere gewichten te gebruiken, dus die hardloopschoenen kunnen in de kast blijven.

trainende man

Trainen in de sportschool

Het meest handige voor droog trainen is door naar de sportschool te gaan. Hier heb je meestal alles wat je nodig hebt om te starten met krachttraining. Ook zijn er sportinstructeurs die jou van advies voorzien zodat je het maximale uit je training kunt halen.

Juist als je net gaat beginnen is het van belang dat je start met zwaar te trainen en kiest voor een goede krachttraining. Dit zorgt ervoor dat vet verlies wordt gestimuleerd zonder dat je de spiermassa verliest. Je kunt natuurlijk ook thuis trainen, het is maar net wat je zelf het liefste wilt.

Before en after foto’s maken

Voordat je begint met droog trainen is het aan te raden om foto’s van je lichaam te maken. Dit doe je dan ook als je resultaat hebt geboekt. Zo heb je before-foto’s en after-foto’s. Hiertussen zitten zeker wel een aantal maanden, dus verwacht niet dat je al snel resultaat zult zien. Het is een proces dat langere tijd in beslag neemt.

Ben je een professional dan kan je de volgende tip ook meenemen in het stappenplan. Het is soms mogelijk om te cheaten, omdat je jouw lichaam dan een signaal geeft dat er voldoende voeding is voor spieropbouw en behoud.

Tips bij vet verlies

Het is natuurlijk goed dat je wilt beginnen (of bent begonnen) met afvallen zonder spiermassa te verliezen. Zoals je al kon lezen zijn er twee belangrijke punten maar er zijn ook een aantal tips die je helpen bij het cutten. De eerste tip is dat je moet rekenen op een langzame vooruitgang. In het begin wil je misschien te veel en te snel doen, maar dit is niet goed.

Het is natuurlijk persoonsgebonden maar je kunt de eerste week beginnen met 200 calorieën minder te eten. Het vet verlies is hiermee ongeveer een halve kilo tot een kilo per week.

Voeg een intensieve interval training toe

De tweede tip voor droog trainen is al kort eerder benoemd, namelijk het harde trainen. Je kunt hierbij ook nog een hoge intensiteit interval training (HIIT) toevoegen. Deze manier van sporten is perfect voor vet verlies en door spiermassa op te bouwen.

Voeg deze sessies één a twee keer per toe aan je training en je zult het effect zeker merken. Het is ook mogelijk om de intensiteit en het tempo van de gewichtstraining te verhogen. Neem minder rust tussen je sets en je zult het verschil merken.

Tips bij droog trainen vrouwen

Zoals aangegeven is het artikel voor zowel mannen als vrouwen, maar er wordt toch even stil gestaan bij het droog trainen vrouwen. Er zijn namelijk proteïne shakes die beter bij vrouwen passen. De eerste is het low calorie meal van body & fit waar geen suikers aan zijn toegevoegd.

De tweede is dieet pro en bestaat uit eiwitten, vitamines en mineralen. De derde is de whey perfection specials serie van body & fit. Per shake bevat het maar liefst 23 gram aan eiwitten.

Een heerlijke eiwitshake

Meestal bij droog trainen vrouwen denken de meesten dat een eiwitshake alleen voor mannen is weggelegd. Meestal kies je voor een eiwit supplement als je een gespierd lichaam wilt, maar vrouwen kunnen dit ook net zo goed drinken. Een voordeel is dat je bij het drinken van een eiwitshake bijdraagt aan het ontwikkelen en onderhouden van spiermassa.

Dit ondersteunt weer het lichaam en een verminderde kans op botziekten. Daarnaast is een shake het ook handig als je in tijdsnood zit en geen tijd hebt om een goede maaltijd te maken. Een shake is dus niet alleen voor droog trainen mannen.

Lees ook: Droog trainen eetschema >>

Haal alles uit je training

Na het lezen van dit artikel heb je meer kennis opgedaan over het droog trainen protocol. Zo kun je eenvoudig starten en alles uit jouw training halen met het stappenplan. Nog een laatste tip is dat veel mensen denken dat ze zich heel strak aan een dieet moeten houden.

Het is ook mogelijk om één keer per week te cheaten, mocht je het niet volhouden om zeven dagen lang een streng dieet te volgen. Tijdens deze dag mag je ongezonde dingen eten en dat geeft je misschien ook meer motivatie om door te gaan met afvallen zonder spiermassa te verliezen.

Binnen 8 – 16 weken effectief jouw vetpercentage verlagen?

Wil je binnen 8 – 16 weken een droog en gespierd lichaam krijgen en de rest van het jaar ook in een goede shape blijven, dan kunnen wij jou aanraden een droog trainen protocol te volgen. Je leert hierin namelijk exact hoe jij vet kan gaan verliezen met het behouden van jouw spiermassa.

Dit is een bewezen methode hoe jij jouw vetpercentage onder controle kan krijgen zonder het wel bekende jojo effect. Met behulp van de juiste training, stappenplan en een voedingsplan/dieet waarbij je kan blijven eten wat je lekker vindt op zo’n manier dat je toch vet gaat verliezen.

Lees er alles over in onze Droog Trainen Protocol Mannen review >>

En voor de dames onder ons de Droog Trainen Protocol Vrouwen review >>

Daarna heb je een compleet overzicht wat dit complete protocol precies inhoudt en wat je ermee kan bereiken. Zodat jij ook kan gaan droog trainen zonder spierverlies.

Alvast heel veel succes met het bouwen van jouw droomlichaam!

Chris
Wij van SiteReviews.nl helpen mensen bij de juiste aankoop van producten en diensten door het delen van onze reviews. En leren jou graag van alles met betrekking tot internet marketing, affiliate marketing, social media marketing, geld verdienen op het internet, beleggen, investeren, persoonlijke ontwikkeling, relaties, gezondheid etc. Wij delen hier op SiteReviews.nl veel waardevolle tips en ideeën.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *