Verschil Affiliate Marketing vs Dropshipping [2024]

Welk Verdienmodel Voor Meer Winst?

Gemiddelde leestijd: 22 minuten
affiliate marketing vs dropshipping linker zijkant

Steeds meer mensen verdiepen zich in affiliate marketing en dropshipping. Het zijn aantrekkelijke populaire markten die snel groeien en waar veel geld in te verdienen valt.

Maar wat houden deze termen precies in? Wat is het verschil tussen affiliate marketing vs dropshipping?

Wat zijn de grote voor- en nadelen van beiden? Welk verdienmodel past het beste bij jou? Wil je graag antwoord op al deze vragen?

Lees dan hieronder snel verder en ontdek alle verschillen!

Wat houdt affiliate marketing precies in?

Bij affiliate marketing gaat om het promoten van producten. Niet je eigen producten, maar producten van andere bedrijven. Hiervoor kun je een link plaatsen, die de klant verwijst naar de website van het bedrijf waar dat product te koop is. Wanneer een klant het product koopt via jouw affiliate link, krijg je een commissie.

Als affiliate marketeer werk je dus als een medeverkoper van een bedrijf. Je raadt producten aan en door middel van een affiliate link verstuur je de potentiële klant naar de verkoper van het product. De werkelijke commissies kunnen aardig verschillen in het bedrag.

Een merchant is de persoon die de affiliate marketing van een bedrijf regelt. Hij of zij geeft je de affiliate link. Iedere affiliate marketeer ontvang een eigen unieke link. Hiermee kan er precies bijgehouden worden wie er iets verkocht heeft en dat er een commissie wordt uitbetaald.

Affiliates links kun je in principe overal plaatsen, maar het moet natuurlijk wel zichtbaar zijn en op een plek zijn waar potentiële klanten kunnen komen. Dit kan verschillen van social media accounts tot e-maillijsten en van Youtube kanalen tot blogs.

Als affiliate marketeer kun je niet volledig passief zijn anders zullen potentiële klanten nooit op de link klikken. Adverteer je kanalen, maak goede content en zorg dat de affiliate links van producten zijn die bij je passen. Kijkers of lezers vertrouwen je en daarbij de producten die je gebruikt en aanraad.

Wat houdt dropshipping precies in?

Dropshipping is een bepaalde verkoopmethode. Een klant plaatst een bestelling bij een verkoper. Die verkoper plaatst deze bestelling bij een groothandel of leverancier en geeft de verzendgegevens van de klant door. Die groothandel levert het product vervolgens rechtstreeks af bij de klant.

De verkoper dient als een soort tussenpersoon. Bij deze dropshipping techniek heeft de verkoper geen producten op voorraad en geen direct contact met de producten die hij of zij verkoopt.

Bij deze vorm van detailhandel heeft de verkoper dus geen fysieke winkel nodig met daarbij een magazijn met een voorraad producten en personeel. Hierdoor worden er veel kosten bespaart. Daarnaast maakt de verkoper ook winst op het verschil van de groothandelsprijs en de prijs waarvoor het product verkocht wordt in de webshop.

De verkoop- en verzendkosten gaan hier nog van af. Als verkoper ben je volledig verantwoordelijk voor de verkoop en marketing van de producten. Verder heb je weinig controle over de kwaliteit van het product en de verzending.

Wat zijn de overeenkomsten tussen dropshipping en affiliate marketing?

Er zijn een aantal overeenkomsten te noemen tussen dropshipping en affiliate marketing. Hierbij deze overeenkomsten:

 • Bij beide methoden gaat het om het promoten en verkopen van producten online.
 • Bij beide modellen heb je zelf niet direct te maken met de verkochte producten.
 • Voor beide businessmodellen heb je geen groot startkapitaal of grote investering nodig.
 • Je hebt geen ruimte of fysieke winkel nodig bij affiliate marketing en dropshipping.
 • Je hoeft zelf geen producten in te pakken en te versturen met beide methodes.
 • Als affiliate marketeer en dropshipping verkoper kun je direct aan de slag. Je hebt enkel een laptop en internet nodig om te kunnen starten.
 • Bij beide modellen heb je veel vrijheid. Je kunt je eigen werktijden bepalen en je kunt overal ter wereld werken.
 • Met beide modellen kun je een business opbouwen en groeien.

Wat zijn de verschillen tussen dropshipping en affiliate marketing?

Wanneer je een keuze gaat maken tussen dropshipping en affiliate marketing is het belangrijk om te weten wat de grote verschillen zijn. Hierbij deze verschillen:

1. Starten

Starten als affiliate marketeer is wat eenvoudiger dan starten dropshipping verkoper. Je hoeft je tenslotte alleen maar aan te melden bij affiliate programma’s. Het starten als verkoper van dropshipping producten is ook laagdrempelig, maar je moet wel eerst de juiste leveranciers vinden en een webshop starten.

2. Verantwoordelijkheid en service

Een groot verschil tussen dropshipping en affiliate marketing zit in de verantwoordelijkheid en service die je moet kunnen bieden als verkoper. Bij dropshipping moet je dagelijks bestellingen afhandelen en doorsturen naar de groothandel of leverancier.

Daarnaast ben je met dropshipping verantwoordelijk voor retourzendingen en klantenservice. Hier ben je meer tijd mee kwijt en je hebt een grotere verantwoordelijkheid. Wanneer klanten niet tevreden zijn, moet jij ze te woord staan en het goed afhandelen. Als affiliate marketeer heb jij hier niks mee te maken.

Je hebt dus over het algemeen meer vrijheid en een kleinere verantwoordelijkheid. Verkoop je meer producten bij dropshipping dan heb je ook meteen werk, dit is bij affiliate marketing niet het geval.

3. Inkomsten

De inkomsten die je krijgt als verkoper verschillen groot tussen dropshipping en affiliate marketing. Als verkoper van dropshipping producten maak je winst door het verschil tussen de prijs van de inkoopprijs bij de groothandel en de prijs waarvoor je het zelf verkoopt. Daarnaast kun je nog eventuele retourkosten en webshop kosten kwijt zijn.

Als affiliate marketeer verdien je commissies via de affiliate links. Deze commissies kunnen enorm verschillen, maar dit ligt meestal tussen 3% en 70% van de verkoopprijs. Daarnaast krijg je bij dropshipping meteen betaald door de klant, vervolgens betaal jij de leverancier. Als affiliate marketeer kan het even duren voordat je commissies krijgt uitbetaald. Dit kan bijvoorbeeld per maand zijn, maar bijvoorbeeld ook pas wanneer jij een bepaald drempelbedrag hebt behaalt.

4. Controle

Bij dropshipping heb je als verkoper veel meer controle over wat je precies verkoopt. Zo kun je de prijs van het product zelf bepalen, terwijl dit bij affiliate marketing wordt besloten door het bedrijf. Daarnaast kun je zelf actieperiodes inplannen, zo kun je inspelen op bepaalde trends of feestdagen en doelgroepen targeten op Facebook.

Voordelen affiliate marketing

Hierbij de voordelen van affiliate marketing:

 • Je kunt constant geld verdienen met affiliate marketing, zelfs in je slaap. Als affiliate ben je niet constant actief bezig met het verkopen. Je plaatst een link en dat is het. Natuurlijk moet je wel werk en tijd steken in de marketing en content die je moet maken rondom de affiliate link, maar het geld dat je verdient aan die link gaat constant door. Als affiliate marketeer heb je veel vrijheid hierdoor. Niet gebonden aan vaste werktijden. Je kunt werken wanneer en waar je maar wilt.
 • Je kan voor meerdere bedrijven tegelijkertijd werken. Als affiliate marketeer kun je op grote schaal verkopen. Als verkoper van een fysieke winkel of een webshop verkoop je enkel de producten van dat specifieke bedrijf. Met affiliate marketing kun je meerdere producten van diverse bedrijven tegelijkertijd promoten door meerdere links te plaatsen en meerdere commissies te ontvangen.
 • Als affiliate marketeer kun je eenvoudig starten. Je meld je aan bij een affiliate programma en je kunt direct beginnen. Je hebt hiervoor geen jarenlange ervaring nodig in business of retails. Het enige wat je nodig hebt is een laptop en internet. Het is handig als je al een blog of Youtube kanaal hebt en je hier direct de links op kunt plaatsen. Affiliate marketing vereist weinig. Je hebt geen enorm startkapitaal nodig of een fysieke ruimte om producten in op te slaan of verkopen.
 • Met affiliate marketing is er ruimte om te groeien. Hoe meer klanten gebruik maken van je affiliate links, hoe meer commissies je krijgt. Zit je in een affiliate programma dan zal de populariteit opgemerkt worden en zul je links ontvangen die je grotere commissies opleveren. In traditionele verdienmodellen betekent meer verkoop meer werk. Bij affiliate marketing is dit niet het geval. Als veel mensen producten aanschaffen via jouw link, verandert dit niets voor de hoeveelheid werk die je daarin moet steken.

Leer Affiliate Marketing van iemand die hier al heel succesvol mee is zoals Jacko Meijaard. Hij doet dit al ruim 12 jaar en verdient hier maandelijks al meer dan 10.000 euro per maand mee. Niet gelijk natuurlijk 😉 Maar absoluut mogelijk!

Wil je eerst meer weten over deze cursus? Lees dan zeker onze uitgebreide Affiliate Marketing Revolutie review >>

Nadelen affiliate marketing

Hierbij de nadelen van affiliate marketing:

 • Aangezien iedereen zich kan aanmelden voor een affiliate programma, betekent dit dat je veel concurrentie hebt. Wanneer een businessmodel zo laagdrempelig is, heb je te maken met veel mensen die hetzelfde idee hebben en jouw concurrentie worden.
 • Je kunt pas veel commissies binnenhalen wanneer je website of kanaal goed bezocht wordt. Dit betekent dat je pas succesvol wordt wanneer je veel bezoekers of kijkers hebt. Hierdoor kunnen affiliate links het heel goed doen voor contentmakers of influencers die al veel volgers of kijkers hebben. Dit betekent dat je als beginner veel tijd en moeite moet steken in het genereren van content en het zorgen dat mensen je website bezoeken. Dit betekent dat je veel reclame moet maken voor je eigen platforms.
 • De commissie kan komen te vervallen doordat klanten een bestelling annuleren of retourneren. Veel mensen shoppen online, maar dit betekent ook dat er veel geannuleerd of geretourneerd wordt. Hierdoor krijg je meteen geen commissie binnen, ook al heeft een klant wel een product aangeschaft via jouw link.
voordelen nadelen affiliate marketing en dropshipping

Voordelen dropshipping

Hierbij de voordelen van dropshipping:

 • Je kunt eenvoudig een dropshipping bedrijf starten. Je hebt hiervoor geen jarenlange ervaring nodig in retail. Leer de basisprincipes van dropshipping en het enige wat je verder nodig hebt is een laptop en internet. Het vereist verder ook weinig van je. Je hebt geen magazijn nodig om producten op te slaan. Verder heb je ook geen personeel nodig die je helpen. Je hoeft je geen zorgen te maken over opslag of verzending. Het betekent ook dat je niet elke dag van 9 tot 17 uur in de winkel aanwezig hoeft te zijn en je de hele dag daarmee bezig bent. Dit betekent dat je vandaag nog je eigen bedrijf kunt starten met dropshipping.
 • Met dropshipping kun je gemakkelijk je bedrijf laten groeien. Naarmate je opschaalt, hoef je het bedrijfsmodel niet te veel te veranderen. Je zult meer werk moeten steken in de verkoop en marketing, maar de dagelijkse activiteiten zullen ongeveer hetzelfde blijven. De kosten zullen niet omhoog schieten als je opschaalt. Het is hierdoor gemakkelijk snel te groeien met je bedrijf. Daarnaast betekent dit ook dat je alles zelf kunt blijven doen en niet ontzettend veel meer personeel moet inhuren om alles gedaan te krijgen. Je kunt natuurlijk op een gegeven moment een tweede persoon of een klein team samenstellen.
 • Dropshipping vereist niet veel startkapitaal. Wil je als startende ondernemer een dropshipping bedrijf beginnen, dan kun je met minimale middelen al aan de slag. Met enkel een laptop en een internet kun je een heel bedrijf opbouwen. Daarnaast hoef je ook geen enorm grote investeringen te doen. Zelfs als je bedrijf groeit, zullen de kosten voor jou redelijk laag blijven als je het vergelijkt met traditionele bedrijfskosten.
 • Een dropshipping bedrijf is flexibel. Je bent je eigen baas en je kunt je eigen regels bepalen. Je kunt met gemak met je laptop vanuit huis werken en je eigen werktijden bepalen. Daarnaast is dropshipping ook flexibel, omdat het je veel speelruimte geeft om beslissingen te nemen die het beste voor jou werken. Je kunt gemakkelijk nieuwe producten aanbieden wanneer je dat wilt. Ga je op vakantie? Dan kun je alles automatisch door laten voeren.
 • Dropshipping is eenvoudig te beheren. Je hebt met een dropshipping bedrijf niet veel verplichtingen. Wanneer je de juiste producten en groothandel hebt gevonden, heb je alleen nog de verantwoordelijk voor de online webshop en de marketing van de producten.

Wil je meer leren over dropshipping? Lees dan ook zeker Dropshipping voor beginners in Nederland >>

Hierin leer je de belangrijkste handvatten om een succesvolle dropshipping business op te gaan zetten.

Mocht je altijd al op zoek zijn naar een cursus waar je een compleet stappenplan krijgt aangereikt, dan is de Dropship Academy van Joshua Kaats zeker een aanrader.

Lees hier alles over in onze Dropship Academy review >>

Nadelen dropshipping

Hierbij de nadelen van dropshipping:

 • Het retourrecht van de klant kan een risicofactor zijn. De verkoper is zelf de verzendkosten kwijt als de klant het product wil retourneren. Daarnaast kunnen de product niet altijd probleemloos worden geretourneerd. Dit kan verschillen tussen groothandels en producenten.
 • De verkoper is verantwoordelijk voor de marketing en de verkoop van het product, maar heeft verder weinig controle over de kwaliteit van het product, de opslag, voorraadbeheer of de verzending.
 • Als verkoper werk je ook meteen als klantenservice. Mochten klanten vragen, opmerkingen of klachten hebben over producten, dan moet jij hen te woord staan en oplossingen bieden. Dit kan soms lastig zijn als je niet verantwoordelijk bent voor de kwaliteit en verzending van de producten.
 • Dropshipping heeft ook een prominente plaats ingenomen in oplichting via het internet. Zo krijgen klanten niet het product zoals het was geadverteerd of ontvangen ze niet eens het product.

Conclusie affiliate marketing vs dropshipping

Nu je alles weet of dropshipping en affiliate marketing, is het tijd om een besluit te nemen welk verdienmodel het beste bij je past. Je weet alles over de verschillen tussen de twee methodes en zoals je hebt kunnen lezen, zijn er voor beide methodes diverse voor- en nadelen te noemen.

Het is verstandig om deze voor- en nadelen tegenover elkaar te zetten en kijken wat tegen elkaar opweegt. Welk model spreekt je het meeste aan? Onthoud dat je een succesvolle business niet in een paar dagen kunt opbouwen. Het moet een model zijn waar je jaren energie in wilt steken.

Wat zijn zaken die jij belangrijk vindt? Waar wil jij graag tijd insteken? Zo kan de een meer de voorkeur geven aan affiliate marketing omdat dit over het algemeen meer vrijheid geeft. De ander kiest juist voor dropshipping omdat ze het fijner vinden om dichterbij de klant te staan.

Iedereen heeft andere prioriteiten en voorkeuren, dus baseer hierop dan ook je keuze. Kies voor het model waar jij volledig achter staat en waar jij elke dag zin in hebt om aan te werken. Hierdoor is de kans ook groter dan het snel groeit en succesvol wordt. En heel belangrijk blijf iedere dag consistent bouwen en geef nooit en te nimmer op! Ondanks dat er weleens mindere dagen of weken tussenzitten, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Keep going!

Volgen van een goede cursus

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over dropshipping of affiliate marketing en zou je het graag eens zelf willen proberen? Voordat je er zelf officieel mee gaat beginnen, is het verstandig om je nog meer in te lezen over dit onderwerp. En uiteraard om jou zelfvertrouwen een boost te geven.

Want zoals je misschien weleens eerder hebt gehoord is het heel belangrijk om “eerst te leren en daarna te investeren”. En zeker tegenwoordig is dit nog veel belangrijker geworden aangezien het internet steeds meer volwassen aan het worden is en de concurrentie aan het toenemen is. Waardoor het voor jou dus super belangrijk is deze kennis zo snel mogelijk onder de knie te krijgen om de concurrentie voor te blijven.

Want het internet slaapt niet en de tijd tikt rustig aan door. Waar of van wie leer jij dit dan het beste vraag jij jezelf nu vast af? Eigenlijk heel simpel en dat is van iemand die het pad al met succes heeft bewandeld zoals een mentor. Maar een mentor kost toch hartstikke veel geld? “Ja en nee” Want tegenwoordig zijn zoveel dingen online waardoor zij al hun kennis in een cursus kunnen stoppen en daarmee veel meer mensen online kunnen bereiken, waardoor de prijs ook veel lager is dan normaal gesproken een 1 op 1 coaching die vele malen duurder is.

Wil je graag met het verdienmodel affiliate marketing aan de slag gaan? Maak dan zeker kennis met de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard en krijg als bezoeker van SiteReviews.nl toegang tot de speciale actieprijs van EUR 47 voor de complete cursus.

Wij hebben deze cursus zelf al een tijdje geleden gevolgd en moeten zeggen dat het bedrag van EUR 47 eigenlijk een schijntje is als je kijkt hoeveel informatie je krijgt met een duidelijk te volgen stappenplan en natuurlijk wat je er uiteindelijk mee kan gaan verdienen 😉 Uiteraard begrijpen wij ook dat EUR 47 voor veel mensen nog steeds een hoop geld is, maar het is het zeker waard.

Heb je meer interesse in Dropshipping? Volg dan eerst deze gratis online Dropshipping training >>

Daarna weet jij direct of het jouw verdienmodel is en bij jou past.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan zeker even een reactie achter onderaan dit artikel.

Alvast heel veel succes met het bouwen aan jouw eigen imperium!

Chris
Wij van SiteReviews.nl helpen mensen bij de juiste aankoop van producten en diensten door het delen van onze reviews. En leren jou graag van alles met betrekking tot internet marketing, affiliate marketing, social media marketing, geld verdienen op het internet, beleggen, investeren, persoonlijke ontwikkeling, relaties, gezondheid etc. Wij delen hier op SiteReviews.nl veel waardevolle tips en ideeën.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *