Digital Nomad Worden – alles wat je moet weten [2024]

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

De meeste mensen in ons land hebben een 9-5 baan. Dit is natuurlijk prima, echter zijn er een hoop mensen die graag wel eens een keer wat anders zouden willen.

De groep mensen die het slim bekeken heeft is de groep Digital Nomad. De kans is groot dat je hier wel eens een keer van hebt gehoord.

Wellicht dat je rondloopt met de nodige vragen. Was is een digital nomad? Hoe kun je een Digital Nomad worden? En wat zijn de leukste Digital Nomad banen?

Om hier achter te komen zal je snel verder moeten lezen, we laten het je in dit artikel namelijk allemaal zien!

Wat is een digital nomad?

Straks zullen we je meer laten zien over de beste Digital Nomad banen die je kunt kiezen. Maar voor het zover is, is het handig om even stil te staan bij de volgende vraag: wat is een digital nomad?

De digitale nomaden zijn die meestal naar verschillende locaties reizen om daar te werken via het internet.

Ze werken vaak in coffeeshops, co-werkplekken of openbare bibliotheken en vertrouwen op apparaten met draadloze internetmogelijkheden zoals smartphones en mobiele hotspots om hun werk te doen waar ze maar willen.

Digitale nomaden zijn mensen die locatie-onafhankelijk zijn en technologie gebruiken om hun werk te doen. Digitale nomaden werken op afstand en zijn niet fysiek aanwezig op het hoofdkantoor of kantoor van een bedrijf.

De lifestyle van de digital nomad is mogelijk gemaakt door een aantal belangrijke ontwikkelingen.

Denk aan de komst van management software, goedkope internettoegang via WiFi, smartphones en Voice-over-Internet Protocol (VoIP) om in contact te blijven met klanten en werkgevers.

Met 34% van de werknemers op afstand die 4-5 dagen per week buiten het kantoor werken, kan de lifestyle van een Digital Nomad een opwindende mogelijkheid zijn als je geen zin meer hebt in een 9-5 baan.

Zelf een digital nomad worden is dan ook echt een verstandige keuze om te maken. Wil je er achter komen wat de voordelen zijn van deze baan? Dan kan je snel verder lezen, het is hieronder namelijk terug te vinden. 

digital nomad worden

Waarom een Digital Nomad worden – de grootste voordelen

Er zijn ontzettend veel redenen waarom het een goed idee is om een baan als Digital Nomad te overwegen. Niet iedereen is bekend met de Digital Nomad voordelen.

Om het wat makkelijker te maken hebben we hieronder de verschillende voordelen even voor je op een rijtje gezet: 

 • Je zult productiever zijn.

Er is geen tijd te verliezen als je bijna elke dag naar prachtige plaatsen reist. Het verkennen van je nieuwe omgeving zal je motiveren om je werk zo snel mogelijk te doen.

Avontuur kan een van de beste motivaties zijn. Dit maakt de lifestyle van een digital nomad dan ook zo leuk, je gaat echt met een hoop passie en energie aan de slag met het werken. 

 • Je zult meer ideeën krijgen

Creativiteit ontstaat wanneer je net verwante concepten samenvoegt om een nieuw idee te vormen. Neurowetenschappers noemen dit synaptisch spel.

Hoe minder verwant de concepten zijn, hoe meer synapsen er in je hersenen voorkomen. Als je elke dag op een andere plek werkt, krijg je een heleboel verschillende ervaringen die je pull noemt om deze creatieve verbindingen te maken.

En als je hersenen vol zitten met deze verschillende ervaringen, zijn je ideeën veel inventiever.

 • Je zult je beter kunnen aanpassen

Het voortdurend reizen naar nieuwe plaatsen haalt je uit je comfortzone. En om je elke dag aan te passen aan nieuwe omgevingen, moet je bereid zijn om je met andere mensen en culturen bezig te houden.

Dit maakt je meer open voor nieuwe ervaringen in de toekomst. Reizen verbetert ook de reactie van je hersenen op veranderingen.

Deze nieuwe ervaringen vergroten de capaciteit en de aandacht van je hersenen tijdens nieuwe en uitdagende situaties in de toekomst. Kortom, reizen versterkt je verlangen en vermogen om nieuwe vaardigheden te leren.

 • Je hebt meer tijd om de dingen te doen waar je van houdt

Ook al kan werk geweldig zijn, we werken nog steeds om te leven, niet andersom. Als je sneller klaar bent met je werk, heb je meer tijd om je omgeving te verkennen, de dingen te doen waar je gepassioneerd over bent en meer tijd door te brengen met je geliefden.

 • Je maakt levenslange vriendschappen.

Avontuur en gedenkwaardige ervaringen smeden nauwe banden tussen mensen. Als je aan je reis begint, ontmoet je andere digitale nomaden en wordt je vrienden met hen.

En als je met een vriend of een belangrijke andere persoon reist, zal je relatie hechter worden dan ooit tevoren. De meeste andere digital nomads zijn altijd bereid om je te helpen. Zij zijn namelijk ook ooit begonnen aan dit avontuur.

De bekendste Digital Nomad banen

Vandaag de dag omarmen de meeste bedrijven het werk op afstand. 43% van de Nederlandse werknemers heeft vorig jaar op afstand gewerkt, en dit aantal zal alleen maar toenemen.

Maar een digitale nomade zijn en een paar dagen thuis werken zijn twee verschillende dingen. Als je jouw routine wilt behouden terwijl je op reis bent, moet je jouw manager bewijzen dat je fulltime op afstand kunt werken.

Freelancer worden is een van de dingen die je kunt doen als digitale nomade. Maar voordat je aan je reis begint, moet je wel realistisch zijn met jezelf. Hoe zul je in staat zijn om de kost te verdienen?

Beantwoord de volgende vragen om je te helpen dit uit te zoeken:

 • Waar ben ik goed in?
 • Wat doe ik graag?
 • Is er behoefte aan mijn talent ?
 • Kan ik deze baan online doen?

Als je eenmaal weet hoe je geld kunt verdienen, kun je beginnen door je diensten zelf te verkopen of door werk te vinden op een freelance marktplaats zoals Upwork of Fiverr.

Of je nu kiest voor een bedrijf of voor jezelf, een digitale nomade worden betekent niet dat je jezelf moet beperken tot een enkele soort klus. Je baan hoeft alleen maar volledig digitaal te zijn.

Hieronder staan enkele veel voorkomende Digital Nomad banen die zich goed lenen voor een de lifestyle van een Digital Nomad:

 • Boekhouding
 • Klantenservice
 • Ontwerpen
 • Copywriting
 • Marketing
 • Projectmanagement
 • Kwaliteitsanalist (QA)
 • Rekrutering & HR

Zoals je wel kunt zien is er veel keuze om voor te kiezen. Het werk op afstand is dan ook echt gemeengoed geworden, veel mensen kunnen Digital Nomad worden.

Maar dat betekent niet dat iedereen een digitale nomade moet zijn. Het is nog steeds een uitdaging die echt het nodige van je vergt. Je moet georganiseerd en gedisciplineerd zijn, anders kun je niet genieten van je reizen.

Tips om Digital Nomad te worden

Wil je een Digital Nomad leven volgen dan is het van belang dat je echt het nodige voorbereid voordat je zomaar aan de slag gaat. We hebben het weer even wat makkelijker voor je gemaakt door hieronder een drie handige tips en tricks op een rijtje te zetten:

Tip #1: Hou je aan je budget 

Als digitale nomade moet je budget echt centraal staan.

Zolang je je budget volgt, kun je heel comfortabel leven.

Om een succesvol budget te creëren moet je jouw uitgaven berekenen voor het levensonderhoud, de kosten van het reizen, het verblijf, de activiteiten die je daar gaat doen, de kosten van het werken en alle andere kosten.

Tip #2: Plan voor het slechtste scenario 

Wanneer je in het buitenland woont, is het cruciaal om meerdere back-up plannen te hebben in het geval van een noodsituatie.

Niets werkt echt zoals het hoort.

Dingen gebeuren nu eenmaal tijdens het rijden.

Wat als je auto kapot gaat? Of wat als je vast komt te zitten in het buitenland zonder back-up plan? Je moet deze vragen stellen om problemen te voorkomen.

Tip #3: Word lid van een digital nomad community 

Digital nomad communities zoals Couchsurfing en Nomadlist zullen je helpen de belangrijke dingen van de lifestyle van een digital nomad te leren kennen.

Dit maakt het wat makkelijker om het allemaal te leen.

Mede-nomaden geven graag antwoord op vragen over je nieuwe levensstijl en over de gebieden die je van plan bent te bezoeken.

Ze zullen je ook leren hoe je effectief kunt werken tijdens het reizen.

Op die manier zal je alle ins en outs van het leven als een digital nomad snel leren kennen. 

Ook een Digital Nomad worden? 

Door de informatie uit dit artikel heb je als het goed is een beter idee gekregen over de vraag wat is een digital nomad en over de voordelen van deze bijzondere baan.

Dankzij deze info kan je voor jezelf een afweging maken of het iets voor jou is.

Een ding is zeker: als digital nomad zal je echt alles uit het leven halen wat er maar te halen valt.

De bijzondere ervaringen zorgen ervoor dat je iedere dag weer nieuwe dingen zult leren!

Nieuwsgierig geworden en lijkt het je stiekem ook wel wat om Digital Nomad te worden en wil je weten hoe je anno 2024 op een betrouwbare manier online geld kunt verdienen?

Lees dan ook zeker onze complete lijst van Online geld verdienen: 129 betrouwbare manieren in 2024 door.

Chris
Wij van SiteReviews.nl helpen mensen bij de juiste aankoop van producten en diensten door het delen van onze reviews. En leren jou graag van alles met betrekking tot internet marketing, affiliate marketing, social media marketing, geld verdienen op het internet, beleggen, investeren, persoonlijke ontwikkeling, relaties, gezondheid etc. Wij delen hier op SiteReviews.nl veel waardevolle tips en ideeën.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *