Wat is beleggen? – alles wat je moet weten [2024]

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Er zijn op dit moment anno 2024 heel wat mensen die een spaarrekening hebben in ons land. Vroeger kreeg je hier aardig wat rente op, dit is alleen niet meer zo.

Door de lage rentes rendeert het niet meer echt, je krijgt hooguit een paar euro per jaar. Dit is de reden dat er steeds meer mensen kennis maken met beleggen.

Door middel van beleggen ben je in staat om je vermogen op een vrij eenvoudige manier te laten groeien. Wat is beleggen? En waar kun je allemaal in beleggen?

Om hier achter te komen raden wij je aan om dit artikel even goed door te nemen, we hebben namelijk de nodige informatie op een rijtje gezet. Zo weet je na het lezen precies waarom beleggen een verstandige keuze is om te maken!

Wat is beleggen precies?

Voordat we de beste dingen laten zien waar je in kunt beleggen is het eerst tijd om even stil te staan bij beleggen zelf. Want wat is beleggen eigenlijk?

Een belegging is een actief of post die wordt verworven met het doel om inkomsten of waardevermeerdering te genereren. In economische zin is een investering de aankoop van goederen die nu niet worden geconsumeerd, maar in de toekomst worden gebruikt om welvaart te creëren.

In de financiële sector is een investering een monetair actief dat wordt aangekocht met het idee dat het actief in de toekomst inkomsten zal opleveren of later tegen een hogere prijs zal worden verkocht met winstoogmerk.

Investeren is geld inzetten om een project te starten of uit te breiden – of om een actief of rente te kopen – waarbij die fondsen vervolgens aan het werk worden gezet.

Het doel is natuurlijk om een hogere waarde te krijgen dan op het moment dat je het kocht. De term “investering” kan verwijzen naar elk mechanisme dat wordt gebruikt voor het genereren van toekomstige inkomsten.

In financiële zin omvat dit onder meer de aankoop van obligaties, aandelen of onroerend goed. Daarnaast kan een geconstrueerd gebouw of andere faciliteit die wordt gebruikt om goederen te produceren, worden gezien als een investering.

Dit is alleen niet echt een belegging, hier zit dus een verschil tussen. Beleggen is voor iedereen die geld over heeft mogelijk. 

Doormiddel van beleggen ben je in staat om je vermogen op een vrij eenvoudige manier te laten groeien

Waar in beleggen – de beste opties

Goed, je weet nu wat beleggen inhoudt. Wat je alleen nog niet weet is waar je in kunt beleggen. Er zijn ontzettend veel verschillende dingen waar je in kunt beleggen.

Van goud tot aan CFD’s, er zijn meer dan genoeg keuzemogelijkheden om voor te kiezen. Om het wat makkelijker te maken hebben we hieronder de belangrijkste en meest voor de hand liggende opties op een rijtje gezet.

Door te kiezen voor een van deze opties zal ook jij in staat zijn om kennis te maken met beleggen.

#1: Vastgoed

Dit is de meest bekende vorm van beleggen. Niet voor niets dat er zoveel mensen zijn die beleggen in stenen door middel van een huis.

Beleggen in vastgoed houdt in dat je een bepaald pand koopt om dit later door te verkopen voor een hogere prijs. Dit werkt natuurlijk alleen op de plekken waar de huizenprijzen stijgen, denk bijvoorbeeld aan de Randstad en aan Amsterdam in het bijzonder.

Het is mogelijk om een speciale beleggingshypotheek te krijgen van de bank. Na het maken van een eenmalige deposito krijg je van de bank de rest van het kapitaal wat je nodig hebt om de woning te financieren.

Dit maakt het ook voor de mensen met een ietwat beperkt budget mogelijk om te beleggen in vastgoed. 

vastgoed beleggen investeren

#2: Aandelen

Een aandeel (ook bekend als “stocks” of “equity”) is een type effect dat een proportioneel aandeelhouderschap in de uitgevende onderneming betekent.

Dit geeft de aandeelhouder recht op dat deel van het vermogen en de winst van de onderneming. Aandelen worden voornamelijk gekocht en verkocht op effectenbeurzen, hoewel er ook particuliere verkopen kunnen plaatsvinden.

Deze transacties moeten voldoen aan overheidsvoorschriften die bedoeld zijn om beleggers te beschermen tegen frauduleuze praktijken. Het is een eenvoudige manier om aan inkomsten te komen.

Naast het feit dat de aandelen vaak meer waard worden krijg je namelijk ook dividend over de aandelen. 

Meer leren over beleggen in aandelen? Lees dan ook zeker onze review Trading Navigator Methode (Harm van Wijk).

#3: Opties 

Opties zijn financiële instrumenten die afgeleid zijn van de waarde van de onderliggende effecten, zoals aandelen.

Een optiecontract biedt de koper de mogelijkheid om te kopen of te verkopen, afhankelijk van het type contract dat hij aanhoudt – de onderliggende waarde.

In tegenstelling tot futures is de houder niet verplicht om het actief te kopen of te verkopen als hij dat niet wenst. Elk optiecontract heeft een specifieke vervaldatum waarop de houder zijn optie moet uitoefenen.

De vermelde prijs op een optie wordt de uitoefenprijs genoemd. Opties worden meestal gekocht en verkocht via online of retail makelaars.

Meer leren over beleggen in opties? Lees dan ook zeker onze review Geld verdienen met Opties (Harm van Wijk).

#4: Crypto 

Deze vorm van beleggen is vrij nieuw, echter is het een vorm van beleggen waarbij je uitzonderlijk hoge rendementen kunt behalen.

Door te investeren in bepaalde cryptovaluta, zoals bijvoorbeeld Bitcoin, kan je veel geld verdienen. Je verkoopt de munten wanneer de koers hoger ligt dan de koopprijs.

Hou er wel rekening mee dat er aanzienlijk wat risico’s verbonden zitten aan het handel in cryptovaluta. Dit komt met name door het feit dat het is aan te merken als een zeer volatiele markt.

Dit houdt in dat de koersen enorm kunnen schommelen over een bepaalde periode.

Meer leren over beleggen in Crypto? Lees dan ook zeker onze review Cryptocurrency Beginnerscursus (AllesOverCrypto).

crypto beleggen

Ook beginnen met beleggen? 

Wij raden je zeker aan om beleggen te overwegen als je het geld kunt missen. Let hier wel op dat we zeggen dat je het geld echt moet kunnen missen.

De koersen kunnen namelijk dalen in een recessie of crisis. Op de lange termijn komt het nagenoeg altijd wel weer goed, maar op de korte termijn kan het je aardig wat geld kosten.

Kun je het geld missen voor een langere tijd dan is het een prima manier om je geld voor je te laten werken. Dankzij de informatie uit dit artikel weet je in ieder geval al een stuk beter wat je kunt verwachten van het beleggen!

Chris
Wij van SiteReviews.nl helpen mensen bij de juiste aankoop van producten en diensten door het delen van onze reviews. En leren jou graag van alles met betrekking tot internet marketing, affiliate marketing, social media marketing, geld verdienen op het internet, beleggen, investeren, persoonlijke ontwikkeling, relaties, gezondheid etc. Wij delen hier op SiteReviews.nl veel waardevolle tips en ideeën.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *