Alles wat je moet weten over crypto [2024]

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Er zijn op dit moment anno 2024 een hoop mensen die een investering hebben gemaakt in cryptovaluta. Dit is natuurlijk niet zo raar, door de hoge rendementen kan je hier aanzienlijk veel geld mee verdienen.

De kans is vrij klein dat je weet wat de technologie achter crypto precies inhoudt, je bent nu eenmaal niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. In dit artikel zullen wij je laten zien wat crypto eigenlijk is.

Ook zullen we een aantal bekende munten laten zien die je op dit moment kunt vinden op de markt. Door dit artikel goed door te lezen zal je een beter beeld krijgen over deze bijzondere markt die er voor je open ligt. 

Wat is crypto? 

Veel mensen hebben een verkeerd beeld bij crypto. Zo denken ze dat Bitcoin de enige is die valt onder crypto. Echter is dit niet het geval, het is namelijk zo dat crypto een enorm groot begrip is. Dit maakt het dan ook zo lastig om een definitie te geven aan dit begrip.

Het is in beginsel allemaal wel begonnen bij Bitcoin, tijd om hier dus even wat dieper op in te gaan. In zijn aankondiging van Bitcoin eind 2008 zei de maker van Bitcoin dat hij ” A Peer-to-Peer Electronic Cash System” had ontwikkeld.

Het belangrijkste onderdeel van Satoshi’s uitvinding was dat hij een manier vond om een gedecentraliseerd digitaal geldsysteem te bouwen. In de jaren negentig zijn er veel pogingen geweest om digitaal geld te creëren, maar die zijn allemaal mislukt.

Na alle gecentraliseerde pogingen te hebben zien mislukken, probeerde Satoshi een digitaal geldsysteem te bouwen zonder een centrale entiteit. 

In zijn aankondiging van Bitcoin eind 2008 zei de maker van Bitcoin dat hij " A Peer-to-Peer Electronic Cash System" had ontwikkeld

Satoshi Nakamoto

Deze beslissing werd de geboorte van crypto. De munten waren het ontbrekende stuk dat nodig was om digitaal geld te realiseren. De reden hiervoor is een beetje technisch en complex, maar laten we proberen het zo makkelijk mogelijk te maken:

Om digitaal geld te realiseren heb je een betalingsnetwerk nodig met rekeningen, saldi en transacties. Dat is gemakkelijk te begrijpen. Een groot probleem dat elk betalingsnetwerk moet oplossen is het voorkomen van de zogenaamde dubbele bestedingen: voorkomen dat één entiteit hetzelfde bedrag twee keer uitgeeft.

Meestal wordt dit gedaan door een centrale server die de bedragen bijhoudt. In een decentraal netwerk heb je deze server niet.

Je hebt dus elke entiteit van het netwerk nodig om dit werk te doen. Elke peer in het netwerk moet een lijst met alle transacties hebben om te controleren of toekomstige transacties geldig zijn of een poging tot verdubbeling van de uitgaven. Dit maakt de techniek achter crypto zo bijzonder.

En wat is cryptocurrency dan eigenlijk?

Cryptocurrency is een op internet gebaseerd ruilmiddel dat gebruik maakt van crypto grafische functies om financiële transacties uit te voeren. Cryptocurrencies maken gebruik van blockchain technologie om decentralisatie, transparantie en onveranderlijkheid te verkrijgen.

Het belangrijkste kenmerk van een cryptocurrency is dat het niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit: de gedecentraliseerde aard van de blockchain maakt cryptocurrencies in theorie immuun voor de oude manieren van overheidscontrole.

Cryptocurrencies kunnen rechtstreeks tussen twee partijen worden verzonden via het gebruik van private en publieke sleutels.  Deze transfers kunnen worden uitgevoerd met minimale verwerkingskosten, waardoor gebruikers de steile kosten kunnen vermijden die traditionele financiële instellingen in rekening brengen.

Weinig mensen weten het, maar cryptocurrencies zijn ontstaan als bijproduct van een andere uitvinding. Satoshi Nakamoto, de onbekende uitvinder van Bitcoin, was namelijk nooit van plan een munt uit te vinden. Dit maakt het wel bijzonder om te zien dat de munten nu juist alles zijn wat we kennen over crypto. 

Bekende cryptovaluta van dit moment

Er zijn momenteel enorm veel cryptocurrencies te vinden op de markt, en zelfs dit zou een understatement zijn. Hieronder hebben we enkele van de meest bekende munten van dit moment op een rijtje gezet:

  • Bitcoin – deze munt ken je waarschijnlijk wel, het is een cryptovaluta die werkt aan de hand van de Blockchain. Deze cryptovaluta is nog altijd het bekendste van allemaal. 
  • Ethereum – deze munt staat op de tweede plek. Het is een crypto die geen gebruik maakt van de Blockchain, maar die een eigen unieke werking heeft. Deze cryptovaluta is in staat om bepaalde projecten op te zetten middels het netwerk.
  • Ripple – het project Ripple probeert om banken kennis te laten maken met de wereld van de crypto. Door middel van Ripple zouden banken in staat zijn om aanzienlijk veel transactiekosten te besparen over hun transacties. 
  • IOTA – dit bijzondere project heeft als doel om The Internet Of Things samen te brengen met crypto. Dit zou betekenen dat heel veel apparaten met elkaar verbonden kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan gekoppelde zelfrijdende auto’s. 

Zo zijn er nog tientallen, misschien wel honderden, projecten te vinden binnen de cryptomarkt. Ieder project belooft zo zijn eigen voordelen ten opzichte van de reguliere Blockchain. Door deze concurrentie wordt er iedere keer weer geprobeerd om de projecten te verbeteren. 

ethereum cryptovaluta linker zijkant

Wat is crypto beleggen?

Je kunt het eigenlijk al wel aan de naam zien, onder crypto beleggen verstaan we het maken  van een investering in een bepaald cryptoproject. Je bent in feite al een belegger als je Bitcoin koopt en deze voor een langere tijd wilt vasthouden. En kunt hem namelijk verkopen wanneer de koers is gestegen.

Het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs is aan te merken als de winst. Als je wilt beleggen in cryptovaluta zal je naar een Crypto Exchange moeten gaan. Dit is een soort handelsplaats op het internet waar je de verschillende cryptovaluta kunt kopen.

Je kunt de munten hier op laten staan, maar je kunt ze ook overzetten naar je eigen wallet. Dit zorgt ervoor dat je het geld zelf echt in handen hebt, zie het een beetje als het pinnen van digitaal geld. 

Door de informatie uit dit artikel heb je als het goed is een idee gekregen over wat crypto eigenlijk is. Het is een bijzondere technologie die een hele hoop bijzondere voordelen met zich mee kan brengen.

De kans is aanzienlijk groot dat het nog wel even zal duren voordat crypto echt mainstream wordt, maar door vroeg te investeren kun je er op tijd bij zijn voordat het echt zo ver zal zijn. 

Meer leren over crypto? Lees dan ook zeker onze review Cryptocurrency Beginnerscursus (AllesOverCrypto).

En voor het complete pakket lees onze review Crypto Masterclass (AllesOverCrypto).

Dit zijn crypto cursussen ontwikkelt door AllesOverCrypto.

Chris
Wij van SiteReviews.nl helpen mensen bij de juiste aankoop van producten en diensten door het delen van onze reviews. En leren jou graag van alles met betrekking tot internet marketing, affiliate marketing, social media marketing, geld verdienen op het internet, beleggen, investeren, persoonlijke ontwikkeling, relaties, gezondheid etc. Wij delen hier op SiteReviews.nl veel waardevolle tips en ideeën.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *