Wat is Crypto?

“Crypto” verwijst naar de verschillende encryptie-algoritmen en cryptografische technieken die deze gegevens veilig stellen.

Zoals de encryptie van elliptische krommingen, de sleutelparen tussen de openbare en de particuliere sector, en de hashing-functies.

Crypto is een digitale of virtuele valuta die beveiligd is door middel van cryptografie, waardoor het bijna onmogelijk is om te vervalsen of te verdubbelen.

Veel cryptocurrencies zijn gedecentraliseerde netwerken op basis van blockchain technologie.

Een gedistribueerd grootboek (blockchain) dat wordt afgedwongen door een ongelijksoortig netwerk van computers.

Een kenmerkend kenmerk van cryptocurrenies is dat ze over het algemeen niet worden uitgegeven door een centrale autoriteit.

Waardoor ze theoretisch immuun zijn voor overheidsbemoeienis of -manipulatie. 

Voordelen van crypto

Cryptocurrencies hebben de belofte om het gemakkelijker te maken om rechtstreeks geld over te maken tussen twee partijen.

Zonder dat er een betrouwbare derde partij zoals een bank of creditcardmaatschappij nodig is.

Deze transfers worden in plaats daarvan beveiligd door het gebruik van openbare sleutels en privé-sleutels en verschillende vormen van incentives, zoals Proof of Work of Proof of Stake.

In moderne cryptocurrency systemen heeft de “portemonnee” of het rekeningadres van een gebruiker een publieke sleutel, terwijl de private sleutel alleen bekend is bij de eigenaar en gebruikt wordt om transacties te ondertekenen.

Deze transacties worden uitgevoerd met minimale verwerkingskosten, waardoor gebruikers de steile kosten kunnen vermijden die banken en financiële instellingen in rekening brengen voor overschrijvingen.

Nadelen van crypto

Er zitten echter ook een paar nadelen aan crypto.

De semi-anonieme aard van crypto transacties maakt ze zeer geschikt voor een groot aantal illegale activiteiten, zoals het witwassen van geld en belastingontduiking.

Cryptocurrency pleit echter vaak voor hun anonimiteit, waarbij ze de voordelen van privacy aanvoeren.

Zoals de bescherming van klokkenluiders of activisten die onder een repressieve overheid leven.

Sommige cryptocurrencies zijn meer privé dan andere. 

Bitcoin is bijvoorbeeld een relatief slechte keuze voor het doen van illegale online zaken.

Omdat de forensische analyse van de Bitcoin-blockchain de autoriteiten heeft geholpen om criminelen te arresteren en te vervolgen.

Er bestaan echter wel meer op privacy gerichte munten, zoals Dash, Monero of ZCash, die veel moeilijker te traceren zijn.

Welke soorten cryptocurrencies zijn er? 

Cryptocurrencies zijn systemen die het mogelijk maken om veilig online te betalen en die in termen van virtuele “tokens” worden gerepresenteerd door middel van interne boekingen in het systeem.  

De eerste op blockchain gebaseerde cryptocurrency was Bitcoin, dat nog steeds de meest populaire en waardevolle is op dit moment.

Bitcoin werd in 2009 gelanceerd door een individu of groep die bekend staat onder het pseudoniem “Satoshi Nakamoto”.

Er zijn nu meer dan 18 miljoen bitcoins in omloop met een totale marktwaarde van ongeveer 146 miljard dollar.

Vandaag de dag zijn er duizenden alternatieve cryptocurrencies met verschillende functies en specificaties.

Sommige daarvan zijn klonen of zogeheten forks van Bitcoin, terwijl andere nieuwe valuta’s zijn die vanaf nul zijn opgebouwd. 

Wil je weten welke soorten cryptocurrencies er allemaal nog meer zijn? Dan kunnen wij jou het ‘Crypto Portfolio 2020’ aanraden.

Hierin leer je echt alles over de verschillende cryptomunten.

In onze Crypto Portfolio review lees je alles over dit complete portfolio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *