Online Piano Spelen Met Toetsenbord? [2024]

Met Dit Stappenplan En Tips Gaat Jou Het Lukken!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
piano leren spelen toetsenbord linker zijkant

Piano leren spelen, het kan zijn dat je deze impulsieve beslissing plots hebt gemaakt of dat je hier echt wel een tijd over hebt nagedacht. Het leren spelen van een instrument als de piano, daar begin je niet zomaar aan.

Je moet hier wel bedacht te werk in gaan. Het leren spelen van piano vraagt immers de aanschaf van zo’n instrument en het nemen van lessen. Of toch niet?

Wanneer je niet helemaal zeker bent of piano spelen wel iets voor jou zal zijn, kan je ook wachten met het aankopen van een piano en leren spelen op een andere manier.

Zo kan je online piano spelen met toetsenbord eens proberen.

We willen je nu al waarschuwen, wanneer je echt uitgebreid piano wil leren spelen, dan gaat dat niet op deze manier. Piano leren spelen op een toetsenbord is vooral een goede basis om de juiste houding te leren aannemen, akkoorden te leren en te weten hoe je je vingers moet zetten.

Maar het is wel een zeer goede start!

Lees hieronder snel verder!

Stappenplan piano spelen met toetsenbord

Wil je online piano spelen met toetsenbord goed aanpakken, dan kan je een aantal stappen volgen om goed te werk te kunnen gaan:

Stap 1: Het juiste programma

Kies voor het juiste programma om online piano te leren spelen met een toetsenbord. Er zijn verschillende gratis softwareprogramma’s die je enkel maar moet installeren op je computer en waarmee je zo een goede start kan maken.

Stap 2: De juiste houding

De juiste houding aannemen is zeer belangrijk en dat kan je leren door te oefenen op het toetsenbord van jouw computers. Hoe de armen en de rug houden is erg belangrijk om te weten. Een juiste houding aannemen kan heel wat lichamelijke klachten voorkomen.

En nog belangrijker, wanneer je in de slechte houding begint om op een toetsenbord piano te leren spelen, is het moeilijk om die slechte houding nog af te leren.

Stap 3: De juiste vingersetting

De juiste vingersetting bepalen zal het latere spelen vergemakkelijken. Wanneer je vanaf het begin de vingers juist op de toetsen zet, zal je achteraf merken dat je bepaalde akkoorden en toetsen gemakkelijker zal kunnen bereiken en spelen. Wanneer je hier ook slecht mee van start gaat, krijgt je het nog maar moeilijk afgeleerd.

Stap 4: Oefenen

Regelmatig oefenen is de boodschap. De basis kan moeilijk zijn maar je zal het niet leren als je niet regelmatig probeert. Elke dag minimum een uurtje oefenen op het toetsenbord zorgt voor vooruitgang.

Je maakt een gewoonte van te leren spelen en je zal merken dat het vlotter begint te gaan naarmate je meer oefent. Het kan soms ook te veel worden. Wanneer je je er te hard in vastbijt, kan het de slechte kant uit gaan en dan is het beter om even te stoppen en later opnieuw te beginnen.

Stap 5: Tonen zoeken

Probeer tonen te zoeken op het toetsenbord door tegelijk naar muziek te luisteren. Het is een beetje piano leren spelen op gehoor en het is niet eenvoudig. Hoor je bepaalde tonen, zoek ze dan op het toetsenbord. Hoe vaker je dit oefent, hoe meer liedjes jij zal kunnen spelen op gehoor.

Stap 6: Akkoorden leren

Akkoorden leren is een must als je echt voor piano leren spelen wil gaan. Ze vormen nu eenmaal de basis van elk lied en wanneer je akkoorden leert, zal je sneller jouw favoriete liedjes kunnen leren spelen.

Stap 7: Afwisseling

We hebben je er al voor gewaarschuwd, maar op een toetsenbord leren spelen is niet helemaal de juiste manier om het te leren. Oefen daarom ook af en toe eens op een echte piano en neem als het kan toch pianoles, ofwel online ofwel via de muziekschool!

Welke programma’s zijn er?

Er zijn een aantal softwareprogramma’s die volledig gratis zijn en die het aanleren van de basis op een toetsenbord gemakkelijker kunnen maken. De drie bekendste zijn Pianu.com, Everyone Piano en Synthesia. We zetten ze even voor jou op een rijtje, zodat de keuze misschien wat gemakkelijker wordt!

Pianu.com

Dit is een website die je kan gebruiken om op je toetsenbord piano te leren spelen, waar je ook bent. Je hoeft er niets voor te downloaden en het is volledig gratis.

Dankzij deze website heb je de keuze om met je toetsenbord te leren spelen, maar het kan ook via de muis of Touch pad. Je kan je eigen deuntjes in elkaar steken en bepaalde akkoorden leren. Om echt piano te leren spelen is deze website wel minder geschikt.

Everyone Piano

Dit is een uitgebreider programma dat je wel moet downloaden en ook volledig gratis is. Het nadeel aan dit programma is dat het alleen te downloaden is op Windows computers.

Het is een overzichtelijk programma waarbij je heel duidelijk te zien krijgt welke toets van de piano je met welke toets van het toetsenbord kan bedienen. Het is een leerzaam programma en wanneer je een extern keyboard hebt of een digitale piano, kan je deze er zelfs op aansluiten!

Synthesia

Dit programma is niet helemaal hetzelfde als de voorgaande twee. Je kan een extern keyboard of digitale piano ook aansluiten en je ziet ook het verschil tussen de echte toetsen en de virtuele. Toch is het anders omdat je de noten op een andere manier te zien krijgt. Een notenbalk komt er niet aan te pas, de toon die je moet aanslaan wordt aangegeven door de juiste toets die oplicht.

Het is vooral geschikt om liedjes te leren spelen en minder om piano te leren spelen. Ook is dit programma te downloaden op de IPad, dit maakt het iets meer realistischer dan op een toetsenbord.

Waarom online piano spelen met toetsenbord?

Als je het echte piano leren spelen niet onder de knie krijgt met het oefenen op een toetsenbord, waarom wil je het dan toch op die manier leren? Een terechte vraag die gesteld wordt, maar er zijn wel degelijk redenen om het op deze manier te leren, of toch op zijn minst de basis van piano spelen.

Een piano kost heel wat geld en soms heb je de mogelijkheid niet om deze aan te kopen. Wanneer je dan niet helemaal overtuigd bent of het iets voor jou is, is dit een ideale start. Het kan ook zijn dat je te klein woont om een echte piano te kunnen zetten en ook dan is op deze manier leren spelen een goed alternatief.

Ben je vaak van huis weg en moet je veel reizen? Dan is piano leren spelen aan de hand van een toetsenbord ideaal om toch de basis onder de knie te krijgen. Heb je de mogelijkheid om wel een piano aan te kopen of te zetten, wordt nog altijd het spelen op een echte piano aangeraden om het goed te leren.

Voordelen leren spelen op toetsenbord

Hoewel het niet ideaal is, zijn er toch wel wat voordelen verbonden aan online piano spelen met toetsenbord. Het belangrijkste voordeel eraan is uiteraard dat het heel goedkoop is, vaak zelfs gratis. Je hoeft geen instrument aan te schaffen en het bespaart je dus heel wat geld.

Je leert alles op je eigen ritme en tempo, je bent geen geld kwijt aan het nemen van lessen. Moet je ergens wachten en heb je je computer bij je? Dan kan je hem gewoon opzetten en beginnen met oefenen. Waar je maar wilt, het enige dat je nodig hebt is een internetverbinding!

Nadelen leren spelen op toetsenbord

Een piano is en blijft een charmant muziekinstrument en alleen het spelen op één zal je de echte charme van piano spelen kunnen laten voelen. Spelen op een toetsenbord van jouw computer komt wat betreft gevoel niet in de buurt bij het spelen op een echte piano.

Bovendien is het leren spelen met behulp van een toetsenbord goed voor de basis, het echte piano leren spelen zal niet lukken.

Conclusie

Na het lezen van dit alles blijft er dus maar 1 vraag over. Kan je echt piano leren spelen op het toetsenbord van jouw computer? Je zal zelf het antwoord op deze vraag al wel ontdekt hebben, maar het antwoord is nee. Online piano spelen met toetsenbord is ideaal om de basis te leren zoals akkoorden, vingerzetting en de juiste houding.

Wanneer je er echt verder in wil gaan, is het toch wel een must om ofwel een piano aan te kopen of te huren en lessen te nemen. Deze lessen kunnen zowel online gevolgd worden als via een muziekschool of privé leraar. Het is een ideale start om te kijken of het iets voor jou is en wanneer het toch smaakt naar meer, kan je zelf beslissen of je overgaat tot de aankoop van dit prachtige instrument.

Online cursus: leren spelen op computer

Wil je leren spelen op een computer toch een kans geven, dan hebben we je al tips gegeven voor bestaande software. Maar er is ook nog een ander manier als je online piano spelen met toetsenbord wil leren. Er zijn verschillende online cursussen te volgen, zoals de pianoles van René. René geeft jouw online pianoles op jouw computer aan de hand van instructievideo’s.

Heel duidelijke en heldere video’s waarmee jij de basis van piano kan leren op het toetsenbord van jouw computer. Akkoorden leren, een goede zithouding aannemen en complete liedjes spelen, het wordt jou allemaal uitgelegd en aangeleerd.

Je hebt altijd toegang tot de lessen en kan spelen wanneer je wilt. Zit je even vast of lukt het niet? Dan kan je altijd aan de ervaren Rene vragen of ertegen zeggen waar je mee zit. En het scheelt je ook nog eens een hoop tijd en dure privélessen.

Wil je meer ontdekken over deze cursus? Lees hiervoor onze uitgebreide Pianoles van Rene review >>

Hierin leggen wij je exact uit hoe deze complete cursus in elkaar steekt en wat je ermee kan bereiken.

Je kan natuurlijk ook direct naar de pagina van de Pianoles van Rene toegaan en alles ontdekken over deze complete online cursus.

Krijg hier als bezoeker van SiteReviews.nl toegang tot de momenteel lopende actieprijs via onderstaande groene button >>

Alvast heel veel plezier met het leren van online piano spelen!

Chris
Wij van SiteReviews.nl helpen mensen bij de juiste aankoop van producten en diensten door het delen van onze reviews. En leren jou graag van alles met betrekking tot internet marketing, affiliate marketing, social media marketing, geld verdienen op het internet, beleggen, investeren, persoonlijke ontwikkeling, relaties, gezondheid etc. Wij delen hier op SiteReviews.nl veel waardevolle tips en ideeën.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *