
Indien je zelf interesse hebt om te beleggen in Bitcoin dan ben je zeker niet de enige. We zien namelijk dat de markt op dit moment een erg grote groei meemaakt.
Door het stijgend aantal beleggers zijn de koersen flink door het dak gegaan, ook als het aankomt op de Bitcoin zelf. Nu is het wel zo dat veel mensen zich afvragen of het betrouwbaar en verstandig is om te beleggen in een project als Bitcoin.
Om je hier wat meer over te laten zien hebben we besloten om de belangrijkste informatie in dit artikel op een rijtje te zetten. Door dit goed door te nemen kan ook jij als een beginner eenvoudig beleggen in Bitcoin.
Lees hieronder snel verder!
Inhoudsopgave
Wat is Bitcoin? – functie van de munt
Als eerste zullen we eerst even inzoomen op de munt zelf. Het is namelijk wel zo handig om te weten waar je jouw geld eigenlijk in investeert. Bitcoin is gemaakt door een onbekende programmeur of een groep programmeurs onder de naam “Satoshi Nakamoto”. Het is nog steeds niet duidelijk wie er nu precies achter zit.
Bitcoin is op dit moment de meest gebruikte soort cryptocurrency die je maar kunt kopen. In een cryptocurrency-systeem worden virtuele “munten” of “tokens” gebruikt in plaats van fysiek geld. Munten hebben geen intrinsieke waarde en ze worden niet ondersteund door goud of zilver.
Bitcoin werd gecreëerd om een paar grote tekortkomingen in cryptocurrencies op te lossen. Ten eerste moest Bitcoin voorkomen dat cryptomunten zomaar veranderd konden worden door mensen die dit wilden. Cryptocurrency zou niet mogelijk zijn als iedereen zomaar een munt zou kunnen dupliceren en een onbeperkte hoeveelheid valuta voor zichzelf zou kunnen creëren.
Bitcoin maakt daarom gebruik van een digitale technologie genaamd “blockchain“. Dit is aan te merken als een geavanceerd codeermechanisme dat een enkele code over duizenden verschillende computers verspreidt. De Blockchain verdeelt de code in kleinere stukjes en slaat de stukjes code op over vele computers.
Als een hacker toegang zou willen krijgen tot de code, zou hij een aantal verschillende computers moeten hacken om toegang te krijgen tot de gehele code. Dit maakt het een stuk veiliger dan normaal geld, hier heeft de hacker namelijk alleen maar je rekeningnummer en je pincode nodig om er met je geld vandoor te gaan.
Blockchain maakt ook gebruik van een “openbaar grootboek”. Dit speciale grootboek gebruikt duizenden computers (ook wel “nodes”) om de munten en hun eigenaars bij te houden. Als de gegevens van een munt worden gewijzigd, zullen de Nodes elkaars records vergelijken om te verifiëren of de wijziging juist is en dat deze werd geïnitieerd door de eigenaar van de munt.
Dit brengt ook weer met zich mee dat transacties altijd vast worden gelegd en dat hier niet zomaar veranderingen bij aan kunnen worden gebracht.
Het gebruik van Bitcoin
Als je eenmaal een eigen hoeveel Bitcoin hebt gekocht kun je jouw munten gebruiken voor online transacties. Dit kan natuurlijk alleen op de plekken waar betalingen met Bitcoins of andere munten geaccepteerd worden. Onthoud dat als je een transactie doet met een munt, er geen geld van je bankrekening wordt gehaald.
Er gaat alleen geld van je bankrekening af wanneer u de munt zelf koopt, niet als je een aankoop doet met een munt. Het is namelijk een digitale valuta die je kunt gebruiken net als de euro. Net als contant geld kan de waarde van een munt fluctueren. Dit is dan ook de reden dat vele beleggers kiezen voor Bitcoin. Beleggers speculeren dat de waarde van Bitcoin-munten zal gaan stijgen in de toekomst.
De voordelen van beleggen in Bitcoins
Nu je wat meer weet over Bitcoin zelf is het tijd om te kijken naar de voordelen van het beleggen in dit project. Je moet namelijk wel weten waarom je eigenlijk voor de Bitcoin zou kiezen in plaats van het beleggen in aandelen of iets dergelijks. Om het weer wat makkelijker te maken hebben we hieronder de belangrijkste voordelen van het beleggen in Bitcoin voor je op een rijtje gezet:
1. Bitcoin is iets volledig nieuws
Een van de belangrijkste voordelen van beleggen in Bitcoin is natuurlijk dat het iets volledig nieuw is. De normale soorten activa zijn van oorsprong uit aandelen, obligaties en natuurlijk onroerend goed. Nu is daar cryptocurrency bijgekomen, met Bitcoin als meest bekende munt die je op dit moment maar kunt vinden.
Bedrijven zoals Bakkt zorgen ervoor dat er veel meer institutioneel geld naar de markt wordt gestuurd. De kans is dan ook aanwezig dat beleggingen in Bitcoin waarschijnlijk op zullen gaan duiken in pensioenfondsen en in andere soorten fondsen.
2. Bitcoin presteert onafhankelijk van andere markten
Als de aandelenmarkt daalt dan zal er niets met de koers van Bitcoin gebeuren. Dat is dan ook gelijk een van de andere grotere voordelen die beleggen in Bitcoin met zich mee weet te brengen. Dat zou natuurlijk niet als een grote verrassing moeten komen.
Het ontstaan van Bitcoin was immers een reactie op de beurskrach en voor een algeheel wantrouwen in traditionele geldsystemen. Daar komt bij dat Bitcoin niet onderhevig is aan inflatie of devaluatie. Landen in Oost-Europa hebben een inflatie van meer dan 3%.
Het schaarse karakter van Bitcoin brengt met zich mee dat de munt erin slaagt om inflatie te voorkomen omzeilen. Voeg daarbij het feit dat de Bitcoin-beloning voor het delven van een blok elke vier jaar wordt gehalveerd en inflatie neemt in de loop der tijd zelfs af.
3. Bitcoin is een nieuw soort goud
Bitcoin wordt ook wel eens gezien als een nieuw soort digitaal goud. Het is niet zo raar dat Bitcoin zo vaak wordt vergeleken met goud. Hier is namelijk een vrij goede reden voor te geven. Net als goud is Bitcoin een universele valuta die niet wordt gecontroleerd door een regering of entiteit.
Het is ook nog eens moeilijk om Bitcoin te delven en de Bitcoin staat bekend om de beperkte voorraad. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde van de munt snel toe zal gaan nemen. Daarnaast is het niet onderhevig aan dezelfde inflatie als fiatvaluta en devalueert het ook niet. Dit maakt het een uitstekende opslagplaats van waarde.
In tegenstelling tot goud is Bitcoin digitaal. Terwijl goud omslachtig wordt in grote hoeveelheden, is Bitcoin makkelijk te bewaren en te vervoeren in zowel kleine als grote hoeveelheden. Zie het dus als een verbeterd soort goud
4. Bitcoin kan niet in beslag worden genomen
Het volgende voordeel van Bitcoin is het feit dat het niet zomaar in beslag kan worden genomen. In veel landen kan je fiatvaluta door de bank worden bevroren of kan je vermogen door de overheid in beslag worden genomen. Dit is natuurlijk niet iets waar je op zit te wachten, het is namelijk geld waar je hard voor hebt gewerkt.
Met Bitcoin hoef je je hier geen zorgen over te maken. Omdat het niet wordt niet gecontroleerd door een centrale bank of overheid. Dit betekent dat als je de sleutels van je Bitcoin-portemonnee in je bezit hebt, alleen jij toegang hebt tot en controle hebt over je geld. Dit maakt het voor de overheid onmogelijk om bij je geld te komen.
5. Bitcoin heeft een unieke techniek
Zoals we hebben laten zien draait het project van Bitcoin op de blockchain. Deze techniek van het project is de laatste tijd steeds populairder geworden. Bitcoin is niet langer alleen de droom van een groepje mensen wat zich tegen de overheid wilt keren.
Nu de voordelen van blockchain-technologie zich blijven bewijzen zijn er steeds meer bedrijven die ook kiezen voor deze onderliggende techniek. Zo hebben bedrijven als Visa, Fidelity en Square laten zien dat ze klaar zijn om ook echt over te stappen op dit project.
6. Bitcoin staat niet onder toezicht
Het laatste voordeel van Bitcoin is dat het niet wordt gecontroleerd door één entiteit. Dit maakt het onmogelijk voor derde partijen om zomaar de controle te krijgen over het project. Het is gecreëerd en wordt gecontroleerd door een netwerk van mensen die echt dezelfde visie hebben, zonder dat er één regering of entiteit aan het roer staat.
Omdat het universeel is, kunnen overheidsverboden, -reglementen en -restricties niet zomaar een einde maken aan Bitcoin.. Dat maakt Bitcoin tot een nieuw financieel systeem. Hoewel je straks zult zien dat het beleggen wel lastiger kan worden gemaakt is het niet zo dat de overheid zomaar van Bitcoin af kan komen als ze dit graag willen.
De grootste risico’s van Bitcoin
Je ziet aan het bovenstaande wel dat er veel voordelen zitten aan het beleggen in Bitcoin. Nu is het wel zo dat je je ook bewust moet zijn van de grootste risico’s van Bitcoin. Het is namelijk zo dat Bitcoin, net als andere soorten beleggingen, de nodige nadelen kent.
Alleen door je hier bewust van te zijn is het mogelijk om als beginner zijnde een goede keuze te maken voor de beleggingen. Om het weer wat makkelijker te maken hebben we de grootste risico’s van Bitcoin voor je op een rijtje gezet.
1. Bitcoin heeft te maken met heel wat volatiliteit
Zoals je weet gaat de prijs van bitcoin altijd op en weer. Dit houdt dan ook in dat de bitcoin markt constant in beweging is. We noemen deze wisselende prijzen ook wel een hoge mate van volatiliteit. Dit is in het bijzonder erg voor de cryptomarkt, veel meer dan bijvoorbeeld bij het beleggen in aandelen.
Met zo’n onvoorspelbare markt is het lastig om een vast bedrag per jaar op te halen voor je investering. Om grote verliezen te voorkomen, moet je de markt goed in de gaten houden. Zo is het echt zo dat je in een dag de helft van je portfolio of zelfs meer kunt verliezen als de markt in een neerwaartse spiraal terecht komt. Je zou je als belegger zeker bewust moeten zijn van deze volatiliteit.
2. Bitcoin kan gehackt worden door criminelen
Hacken is een grote bedreiging voor een belegger die besluit om in Bitcoin te gaan beleggen. Bitcoin beurzen stellen je in staat om cryptocurrencies te kopen en te verkopen via een mobiele app of website. Dit maakt ze vatbaar voor hackers en diefstal van al je investeringen.
En bitcoin die wordt bewaard op beurzen is niet verzekerd door de waarborgen die wel voor banken gelden. Dit brengt met zich mee dat je bereid moet zijn om wat meer risico te nemen tijdens het beleggen.
Indien je dit niet wilt accepteren of echt volledig risicoloos wilt handelen dan raden wij je aan om te kiezen voor een ander soort belegging. Cryptocurrency is namelijk echt nieuw en nog niet echt gereguleerd.
3. Bitcoin is nog vrij nieuw en kent geen regelgeving
Hierboven hebben we al laten zien dat de markt van de Bitcoin momenteel geen belangrijke regelgeving kent. Het wordt niet belast en overheden hebben er geen duidelijk standpunt over. Als gevolg daarvan kun je blootgesteld worden aan fraude en wanpraktijken. Daar komt ook nog eens bij dat overheden kunnen besluiten om de Bitcoin handel te verbieden.
Zo zijn landen als Rusland op zoek naar manieren om het beleggers onmogelijk te maken om zelf te beleggen in cryptocurrencies. Hoewel Nederland op dit moment nog best positief tegenover de techniek staat hoeft dit niet te betekenen dat dit altijd zo zal blijven.
4. Bitcoin wordt nog niet overal gebruikt
Bitcoin wordt momenteel slechts door enkele online handelaren geaccepteerd. Veel bedrijven erkennen bitcoin ook niet als een legitieme ruil, waardoor het een onhaalbaar soort project is. Bovendien is er maar een vaste voorraad bitcoin. Dit kan ervoor zorgen dat de prijs zo ver oploopt dat het niet meer prettig is om er mee te betalen.
Overigens zijn er wel veel meer bedrijven die laten zien dat ze interesse hebben in het project en in het onderliggende technische aspect. Zo heeft Tesla besloten om veel geld te investeren in Bitcoin. Dit zou dus zomaar een lichtpuntje aan het einde van de tunnel kunnen zijn.

Hoe kan je investeren in Bitcoin?
Het investeren in Bitcoin is over het algemeen om te doen. Om zelfstandig te beginnen met het beleggen heb je alleen een ID kaart of paspoort, een bankrekening en een beveiligde internetverbinding nodig. Zolang je dit hebt kan ook jij eenvoudig aan de slag.
Als je munten koopt via een effectenmakelaar, hoef je jouw persoonlijke of financiële gegevens niet te verstrekken. Deze worden namelijk al bijgehouden. Zelf beleggen in Bitcoin kan door de volgende stappen nauwkeurig te volgen:
Stap #1: Kies een exchange
Eerst moet je een keuze maken over de vraag waar je Bitcoin wilt gaan kopen. De meeste Bitcoin-beleggers gebruiken cryptocurrency-exchanges. Er is geen officieel “Bitcoin”-bedrijf omdat het een open-source technologie is, maar er zijn verschillende beurzen die Bitcoin-transacties mogelijk maken.
Deze beurzen zijn de tussenschakels die het mogelijk maken om zelfstandig te kunnen beleggen. Een van de bekendste handelsbeurzen in Nederland is het bedrijf Bitvavo. Je koopt bij deze exchange heel eenvoudig, veilig en snel jouw cryptomunten. Bitvavo is de goedkoopste exchange van Nederland en hanteert lage handelskosten. Momenteel betaal je zelfs over de eerste EUR 1000 handelen geen handelskosten.
Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>
(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)
Stap #2: Maak een wallet aan
de volgende stap is het aanmaken van een eigen wallet voor je nieuwe Bitcoin. Wanneer je Bitcoin koopt, wordt deze opgeslagen in een “wallet”, waar al uw cryptocurrency wordt opgeslagen. Er zijn twee soorten portemonnees die je kunt kiezen voor het bewaren van je wallet. Dit zijn een “hot wallet” en een “cold wallet”.
Een hot wallet is een portemonnee die wordt beheerd door je cryptocurrency exchange of door een provider. Sommige exchanges voorzien je automatisch van een hot wallet wanneer je een rekening opent. Een cold wallet is echter nog veiliger. Een cold wallet is een stuk hardware die je bij je kunt dragen. Je kunt het een beetje vergelijken met een flash drive. De meeste cold wallets kosten rond de 100 euro.
Stap #3: Verbind je wallet met je rekening
Wanneer je een wallet aan hebt gemaakt moet je deze koppelen aan je bankrekening. Dit stelt je in staat om munten te kopen en te verkopen. Als alternatief kan je bankrekening worden gekoppeld aan je cryptocurrency exchange account. Nu is het wel zo dat een eigen wallet echt een stuk veiliger is omdat je hierdoor minder snel gehackt kan worden. Zie voor meer risico’s even de informatie in het stuk hierboven.
Stap #4: Maak een transactie
Nu heb je de stappen genomen om je eigen bitcoin aan te schaffen. Je cryptocurrency exchange zal alles hebben wat je nodig hebt om te kopen. Hoeveel zou je in moeten zetten voor je eerste beleggen? De meeste beurzen staan je toe om fracties van een Bitcoin te kopen.
Beleggen in bitcoin is erg riskant. Het is dus belangrijk dat je zorgvuldig je risicotolerantie bepaalt en je beleggingsstrategie opstelt voordat je gaat beleggen. Hoewel je moet beleggen hangt dus af van wat je zelf wilt. Na het verrichten van de transactie heb je nu zelf een stukje Bitcoin gekocht, zo makkelijk kan het zijn!
Tip – volg een Bitcoin beleggen cursus
We hopen dat we je dankzij dit artikel wat meer hebben kunnen laten zien over de vraag of beleggen in Bitcoin verstandig is of niet. Hoewel het altijd een persoonlijke keuze blijft om te maken ziet het er op dit moment naar uit dat Bitcoin er echt is om te blijven.
Mocht je nu als beginner zijnde echt optimaal aan de slag willen gaan met het beleggen in cryptocurrency dan is het verstandig om hier eerst meer over te leren en te ontdekken hoe de cryptowereld in elkaar steekt. Je gaat daardoor veel betere keuzes maken en het gaat je zeker helpen de risico’s van beleggen te verkleinen. Wij kunnen jou aanraden om deze gratis online Bitcoin training te volgen.
Je gaat hierin onder andere het volgende leren:
- Hoe jij de beste cryptomunten kunt gaan vinden.
- Het ontdekken van de cryptowereld en hoe het in elkaar steekt.
- Met welke strategie jij geld kunt gaan verdienen.
- Het aankopen van jouw eerste crypto met EUR 1.
- Er wordt met jou een munt gedeeld met veel potentie.
Waar wij zelf heel veel van hebben geleerd is de AllesOverCrypto Masterclass. Dit is een cursus waarin je alles van A tot Z wordt uitgelegd en je stap-voor-stap aan de slag gaat om zelfstandig geld te gaan verdienen met cryptocurrency.
Wil je graag meer weten over deze complete cursus? Lees dan zeker onze uitgebreide AllesOverCrypto Masterclass review >>
Heb je al wat meer ervaring en wil je graag gaan starten met het aankopen van Bitcoin? Dan kunnen wij jou aanraden eerst een gratis account aan te maken bij de Nederlandse exchange Bitvavo via onderstaande link. Bitvavo is namelijk de grootste en goedkoopste cryptocurrency Exchange van Nederland. Je koopt hier erg gemakkelijk, veilig en snel jouw cryptomunten.
Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>
(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)
Wij wensen jou alvast heel veel succes met het bouwen aan jouw vermogen! En als tip willen wij jou meegeven beleg niet al jouw geld alleen in cryptocurrency, maar bijvoorbeeld ook wat in aandelen, vastgoed en goud. Zo heb je wat meer spreiding in jouw portefeuille en beperk je de risico’s wat meer.
Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina even een reactie achter!
Gerelateerde berichten:

Welke Cryptocurrency Gaat Stijgen In 2023?
Welke cryptocurrency gaat stijgen in 2023? Lees hier de cryptomunten met potentie en bij welke broker je ze veilig kan kopen!

Wat Is De Veiligste Crypto Broker Van Nederland? [2023]
Op zoek naar de veiligste crypto broker van Nederland? Op deze pagina leggen wij jou uit waar je veilig en tegen lage kosten crypto koopt.

Review: boek ‘De meest gestelde vragen over de Bitcoin’
Boek de meest gestelde vragen over de Bitcoin iets voor jou? Zelf beleggen in de Bitcoin? Lees dan hier onze uitgebreide review en ervaring!

Review: ‘Cryptocurrencies Best Practices’ (2023)
Cryptomanual ‘Cryptocurrencies Best Practices’ (2023) van Max Kruisbrink en Abe Dijkstra iets voor jou? Lees dan hier onze uitgebreide review en ervaring!

NFT Stoomcursus Review + Ervaringen: NFTwegwijs & Lisanne Drost [2023]
Ontdek in onze NFT Stoomcursus review de ervaringen met Lisanne Drost van NFTwegwijs. Ga jij hiermee succesvol NFT’s leren flippen?

NFT Secrets Review: NFT Cursus van Mitchel van Duuren [2023]
Ontdek in onze NFT Secrets review de ervaringen met Mitchel van Duuren en zijn cursus. Ga jij hiermee succesvol NFT’s leren flippen?

Money Mastery Review: AllesOverCrypto Ervaringen + Betrouwbaar? [2023]
Ontdek in deze Money Mastery Review onze ervaringen met de cryptocurrency beginnerscursus van Patrick Suiker & Derek Westra van AllesOverCrypto.

Geld Verdienen Met Crypto? Complete Gids Voor Beginners! [2023]
Geld verdienen met crypto? Ontdek in deze beginnersgids de top 10 tips, top 10 cryptomunten en bij welke cryptocurrency broker/exchange jij veilig kan kopen!

De Beste Cryptomunten Van 2023/2024?
De beste cryptomunten van 2023/2024 om in te investeren? Lees op deze pagina alles over de verschillende cryptovaluta, wallets wat je moet weten!
Eenvoudig, Veilig, Betrouwbaar en Snel Cryptocurrency kopen?
Ontdek Bitvavo! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland
Tijdelijk over de eerste EUR 1000 handelen geen kosten!
