Wat is een protocol?

Een protocol is een verzameling regels of procedures die een systeem regelen.

Of dat nu een computernetwerk, een gemeentehuisvergadering of een bordspel is.

Bij schaken kunnen individuele spelers bijvoorbeeld hun eigen strategieën hebben – maar de manier waarop elk schaakstuk op het bord beweegt wordt gedicteerd door de regels (of het protocol) van het schaakspel.

In een netwerk is een protocol een gemeenschappelijk programma dat wordt uitgevoerd door meerdere computers op hetzelfde netwerk.

Deze netwerkprotocollen regelen de overdracht en verwerking van informatie en de uitvoering van programma’s tussen onderling verbonden maar onafhankelijke apparaten.

TCP (transmission control protocol) is bijvoorbeeld een van de basisprotocollen voor het beheer van informatiepakketten die over het internet reizen en die toepassingen zoals het world wide web, e-mail, media streaming en nog veel meer van stroom voorzien.

In crypto netwerken is het belangrijkste protocol het consensusprotocol.

Dit is het protocol dat door elke netwerkdeelnemer (of knooppunt) wordt gevolgd om een gedeelde staat van de blockchain te creëren.

Wil je zelf meer leren over cryptocurrency en er misschien wel in gaan beleggen? Dan raden wij jou de ‘Crypto Masterclass’ aan.

Hierin ga je alles leren om zelfstandig cryptomunten aan te kopen en te verkopen.

In onze review over de Crypto Masterclass lees je alles over deze complete cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *