Wat is cholesterol?

Dit is een vettige substantie die een belangrijke rol speelt in de cellulaire gezondheid.

Het wordt zowel geproduceerd in onze levers als verkregen uit voedingsmiddelen zoals orgaanvlees, eieren, kaas, melk en boter.

Te veel cholesterol is een groot probleem.

Door het transport van deze stof in de bloedsomloop wordt het overtollige vocht afgezet op de wanden van de aders en slagaders, waardoor de bloedvaten zich kunnen vernauwen.

Hierdoor zal de bloedstroom afnemen en kunnen er hartproblemen ontstaan.

Er zijn verschillende vormen van cholesterol.

We maken een onderscheid tussen ‘goed’ en ‘slecht’.

Dit onderscheid heeft te maken met hoe het om het bloed wordt gedragen.

Chemische stoffen genaamd lipoproteïnen worden gebruikt voor het transport van de cholesterol in de bloedbaan.

De stof HDL (High Density Lipoprotein) staat bekend als `goed’ omdat elke overmaat kan worden verzonden naar de lever en behandeld.

LDL (Low Density Lipoprotein) cholesterol kan zorgen voor het verstoppen van de slagaders.

Wil je zo gezond mogelijk leven dan zal je moeten kijken naar de hoeveelheid cholesterol die je binnen krijgt via je dieet. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *